Terug naar tips
Auto
Karting: onze selectie voor de professionelen en de amateurs

Karting: onze selectie voor de professionelen en de amateurs

Ole Bardahl heeft zijn producten steeds willen toetsen in zeer extreme omstandigheden. Daarom kende Bardahl succes in de 24 uur van Le Mans, de Rally van Monte Carlo, in het zand van de Dakar, maar ook in wat de basis van de autosport is: het karting.

Tijdens de jaren ’60, al bij het prille begin van de kartingcompetities, was Bardahl aanwezig in de paddocks en vooral dan op mechanisch vlak. Deze foto, daterend van 12 mei 1963, vertelt ons “Weer een zege dankzij BARDAHL” en getuigt over de goede prestaties van de 2-taktolie van Bardahl.

20100415093824305_0001.png

Destijds was de ordegrootte van het mengsel amper 2% of tweemaal minder dan dat van de concurrentie. Dat toonde toen al de efficiëntie en expertise van de oliën van Bardahl aan. In 1973 won Terry Fullerton – die op het einde van zijn carrière teamgenoot van Ayrton Senna was (1978, 1979, 1980) – de wereldtitel karting in de kleuren van Bardahl.

Ook vandaag is de olie KXT Kart (ref.230039) een referentie op vlak van tweetaktmotoren en dat dankzij de formule Polar Plus die door een bijkomende oliefilm de wrijvingen tot een minimum beperkt. Deze olie is goedgekeurd door de Internationale kartingcommissie van de Fédération Internationale Automobile of de internationale autosportfederatie (CIK-FIA).

Voor de viertaktmotoren, raadt Bardahl de olie XT-4 Racing 10W60 (ref.347139) aan, want deze olie behoudt haar viscositeit ook bij hoge temperaturen (150°C). De bijzondere kwaliteiten liggen onder meer in de moleculen Fullerène C60 die de basis van deze olie vormen. Deze moleculen gedragen zich als het ware als minuscule lagers die een laag vormen tussen de metalen elementen van de motor om zo wrijving te voorkomen. Zo haalt u het beste uit de krachtbron, zonder gevaar op de slijtage en corrosie. De innovaties van Bardahl maken dat het merk vandaag de officiële olieleverancier van het TM Racing is (karting en moto’s). Voor het onderhoud van de oliefilter, de long van de kart, ontwikkelde Bardahl de Air filter special oil (ref.701039). Vergeet niet: vervang steeds een beschadigde of gescheurde filter!
Indien u actief bent in de karts met versnellingsbak, dan stelt Bardahl u tevens een aantal aangepaste producten voor: versnellingsbakolie SAE 10W30 (ref.402040) op basis van de molecule Fullerène C60, maar ook Racing treatment (ref.13105) wat slijtage en geluid tegengaat en dus de prestaties van de versnellingsbak ten goede komt. De maximale dosering van Traitement Racing is maximaal 10% van de inhoud van de carter van de versnellingsbak. Voor de motoren TAG en 125 cc, kan u ook versnellingsbakolie van het type ATF D3 (ref.36281) gebruiken (niet beschikbaar in België). Voor de ketting raadt Bardahl het smeermiddel Racing (ref.2810) aan dat aan hoge druk en dito temperaturen weerstaat, terwijl vocht en water op afstand worden gehouden. Ideaal is het gebruik van Racing Chain Lub Bardahl de avond voor u gaat rijden.

KAMPIOEN GEBRUIKEN BARDAHL

De huidige fabrieksrijder van Mercedes in Formula E, Nyck de Vries, werd in 2010 wereldkampioen karting en maakte ook toen gebruik van de knowhow van Bardahl, onder meer door reinigende smering (vandaag onder de vorm van droge PTFE-smering). Dat laat toe om efficiënt de lagers van de achtertrein te smeren en vuil en stof te mijden.

Bij de demontage en montage van de motor, kan u ook een beroep doen op een universele pasta van Bardahl (ref.2059). Deze kan gebruikt worden voor aluminium en metaal, maar evenzeer voor glas, keramiek, rubber, kunststof en hout. De dichting absorbeert vibraties en is werkzaam tussen -50° en 260°C.

Voor onderhoud en ontvetten, gebruikt u best remmen reiniger van Bardahl (ref.4455) en dat in spuitbussen, om dankzij de hogere druk alle vuildeeltjes te verwijderen. Olie, vet, teer en remstof weerstaan niet aan de remreiniger van Bardahl. 

Om af te ronden zetten we even BD50 in de schijnwerpers. Dit smeermiddel beschermt tegen roest en vocht. Het is een polyvalente multi-spray die in geen enkel atelier mag ontbreken !

Terug naar de artikelenlijst Artikelenlijst