Terug naar tips
Auto
Ontdek de verschillen tussen minerale en synthetische motorolie

Ontdek de verschillen tussen minerale en synthetische motorolie 

Opteer ik voor minerale, semisynthetische of volledig synthetische motorolie? Die laatste olie is zeker de beste op technisch en kwalitatief vlak, maar minerale olie heeft zeker nog een bestaansreden. Tijd voor wat meer uitleg.

Olie is afkomstig van een distillatieproces en een raffinage van ruwe olie. Alle oliën hebben een minerale basis. Echter zuiver minerale olie heeft enkele zwakke punten: zo is ze gesatureerd aan minder dan 85%. Dat betekent dat de koolwaterstofdeeltjes waaruit de olie bestaat, zeer verschillende afmetingen hebben (zie onderstaande afbeelding).

Min_Synth_2.png

Hierdoor hecht de olie minder gelijkmatig aan het metaal en wordt het gedrag van de olie bij koude temperaturen middelmatig: het duurt lang voordat de olie echt vloeit en het bovenste deel van de motor smeert. Dat verklaart de vrij hoge viscositeitsklassen: tussen 10W en 20W*.
 
Minerale olie helpt ook niet om het brandstofverbruik te verminderen. Ze heeft echter dat voordeel dat ze niet agressief is voor de dichtingen van oudere auto's en oldtimers. Dat is dan ook de reden waarom minerale olie, zoals Bardahl XTM, nog steeds voor veel liefhebbers van klassieke voertuigen de juiste keuze is.

SYNTHETISCHE OLIE = STABIELE OLIE

Synthetische oliën ondergaan een intenser bewerkingsproces. Hoe meer we richting 100% synthetische olie gaan, hoe belangrijker deze transformatie (toevoeging van synthetische verbindingen) wordt. Om naar verzadiging te neigen, worden de oliën hydrogekraakt. In concreto worden tijdens dat proces de zware koolwaterstofdeeltjes omgezet in lichtere fracties om een ​​meer homogene en stabiele olie te verkrijgen (zie het diagram hierboven). Hierdoor vergroot de vloeibaarheid bij lage temperaturen, vandaar de lagere viscositeit (tot 0W voor de modernste motoren) en bovendien zal het verbruik dalen. 

De beste basen, die het mogelijk maken om een ​​100% synthetische olie te verkrijgen, zijn samengesteld uit PAO (voor polyalfa-olefinen, categorie IV) en esters (categorie V).base_huiles

Samengevat: zelfs indien motoren van oudere voertuigen het niet zien zitten (in de 20ste eeuw waren de technologie en de gebruikte materialen niet hetzelfde als die van vandaag!), heeft 100% synthetische olie alleen maar voordelen: een betere weerstand tegen hoge temperaturen, minder verbruik, een betere smering en dus een betere bescherming. Laten we er nog aan toevoegen dat synthetische oliën oxidatie voorkomen.

Om volledig te zijn, motorolie is niets zonder additieven (5 tot 50% van de samenstelling). Meer informatie over additieven vindt u hier
 

*Spreek de taal van olie met Bardahl: 
https://bardahl.be/nl-be/ons-advies/spreek-de-taal-van-de-olie

 

Terug naar de artikelenlijst Artikelenlijst