Terug naar tips
Auto
Waarom de telefoon niet gebruiken in een tankstation ?

Waarom de telefoon niet gebruiken in een tankstation ?

U hebt ze waarschijnlijk al in een tankstation zien hangen: de diverse verbodstekens. Daar waar die voor het roken logisch lijkt, verbazen veel mensen zich over het verbod voor het gebruik van de smartphone. En opgelet, er zijn nog zaken die niet aan te raden zijn tijdens het tanken. Maar waarom ?

We gaan u uit uw spanning verlossen met een antwoord op de veel gestelde vraag: maar waarom mag ik niet even telefoneren terwijl ik mijn tank aan het vullen ben?

We gaan u meteen onderbreken: smarthphones en andere veroorzaken geen vonken waarmee een ontploffing veroorzaakt kan worden! Aan het einde van de jaren ‘90, toen de GSM meer en meer populair werd, gebeurde het echter regelmatig dat een batterij ontplofte. Dat fenomeen doet zich overigens ook vandaag nog voor. De autoriteiten hebben de kaart van de voorzichtigheid getrokken en het gebruik van de telefoon tijdens het tanken verboden (tankstation zijn ook "ATEX" zones waar telefoon verboden zijn). Wees echter gerust: tot op de dag van vandaag is er nog nooit een ontploffing van een tankstation door een telefoon veroorzaakt.

Hoe dan ook, in een tankstation zijn heel wat licht ontvlambare materialen aanwezig, naast wagens die zich al dan niet verplaatsen. Het is daarom ook aangewezen om voorzichtig te zijn.

BONUS: ENKELE HERINNERINGEN

Niet roken: draagbare telefoons zijn niet de oorzaak van ontploffingen, maar een sigaret kan dat uiteraard wel zijn. Brandstoffen brengen ook dampen met zich mee en die zijn wel degelijk erg licht ontvlambaar, zelfs bij een kleine vonk. De dampen van brandstoffen zijn zwaarder dan zuurstof en zakken dus tot op grondhoogte, maar blijven daar lang hangen. Het is dan ook niet verassend dat aanstekers, lucifers en rookwaren volledig uit den boze zijn.
 
Vermijd overlopen bij het tanken: uiteraard wil u uw tank zo vol mogelijk (vervangen door: een volle tank) om zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Ideaal is het echter niet, zeker niet bij warm weer. Enerzijds verdampt de brandstof bij hogere temperaturen en zeker als (vervangen door: en vooral wanneer) de wagen in de zon staat, verliest u op die manier brandstof en dus geld. Door brandstof te morsen op het einde van de tankbeurt maakt u de bodem glad (denk onder meer aan motorrijders) en het kan ook sommige lakken en verven beschadigen. Vandaag zijn de tankpistolen met een veiligheidssysteem uitgerust en (kan u dus niet meer tanken dan de derde ‘klik’) tank dus niet meer dan de derde ‘klik’. 

Terug naar de artikelenlijst Artikelenlijst