Terug naar tips
Auto
Hoe bereid ik mijn motor voor op de technische keuring?

Hoe bereid ik mijn motor voor op de technische keuring?

Zelfs als uw motor in goede staat lijkt te zijn, kan de meting van de uitstoot tijdens de technische keuring problemen opleveren. Gelukkig zijn er vrij eenvoudige oplossingen om onaangename verrassingen te voorkomen...

Voor velen is het doorgaan van de technische keuring synoniem aan een stressvol moment. Een voorbereiding op deze keuring bij een professional, al is het maar om de afstelling van de koplampen te controleren, is nooit overbodig. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle professionals in auto-onderhoud noodzakelijkerwijs uitgerust zijn om de uitlaatemissies van uw auto te testen. Sommige controlemiddelen zijn alleen aanwezig in de technische keuringscentra. We denken aan 5-gas analysatoren, roetdeeltjestellers en opacimeters.

De emissietest van de technische keuring

Tijdens de emissietest worden de uitstoot van verschillende gassen gemeten en deze mogen een bepaalde tolerantiedrempel niet overschrijden. Deze drempel is vastgesteld op basis van de uitrusting van uw voertuig. In feite zijn deeltjesfilters, EGR-kleppen en andere katalysatoren die dienen om de uitstoot te verminderen niet altijd aanwezig in de oudere voertuigen.

Dieselauto: onderhoud van het deeltjesfilter

Bij dieselauto's wordt bijzondere aandacht besteed aan fijnstof, vooral sinds 1 juli 2022. In België worden voertuigen die voldoen aan de Euro 5a milieu-norm (of nieuwer), dus uitgerust met een deeltjesfilter, zeer nauwkeurig getest. Waarom? Omdat deze deeltjes bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Probleem: zonder onderhoud of met herhaalde korte ritten, lijden de deeltjesfilters vaak aan defecten.

Additieven voor onderhoud en de technische keuring

Gelukkig kunnen het deeltjesfilter, zoals andere technische elementen gerelateerd aan de emissiereductie van de motor, onderhouden worden met verschillende additieven. Bardahl heeft chemische oplossingen ontworpen zowel voor dieselmotoren als voor benzinemotoren, die preventief of simpelweg vóór de technische keuring gebruikt kunnen worden. Deze additieven helpen om de mechanische onderdelen (deeltjesfilter, EGR-kleppen, katalysatoren, injectoren, kleppen, enz.) te reinigen en de mogelijke vervuilende rook te verminderen.

Gemakkelijk zelf te gebruiken of via een expert in motor-ecoreiniging

Het voordeel van deze additieven die de componenten van uw motor reinigen, is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Ze worden ofwel direct in de brandstoftank bij een volle tank gegoten, ofwel toegevoegd aan het motoroliecarter. Alles wordt heel eenvoudig beschreven op het etiket van elk product. Als u dat liever heeft, wend u dan tot uw garagehouder en beveel de Bardahl-producten aan. Hij zal weten wat te doen.

En als u een diepgaande reiniging van de motor van uw voertuig wilt, weet dan dat er gespecialiseerde centra in motorontpolling bestaan. Door uw voertuig bij een expert in eco-reiniging achter te laten, zullen de componenten die gevoelig zijn voor vervuiling intensief worden gereinigd, zonder demontage en dit, dankzij een Bardahl reinigingsstation. De operatie duurt slechts 30 minuten tot 2 uur en moet idealiter elke 20.000 km worden herhaald. Deze verjongingskuur voor de mechanica van uw auto zal enerzijds de vervanging van dure onderdelen voorkomen en vooral, anderzijds, voorkomen dat u wordt afgewezen tijdens de technische keuring!

Pass Technische Keuring Emissie

  • Eenvoudig en snel te gebruiken
  • Voorkomt overmatig olie- en brandstofverbruik
  • Vermindert de uitlaatrook
  • Beperkt CO2-emissies
  • Vergemakkelijkt het slagen voor emissietests
Pass Technische Keuring diesel Pass Technische Keuring benzine

Terug naar de artikelenlijst Artikelenlijst